Un dos tres, … a poc a poc i bona lletra, Per Toni Montiel

Com es conegut de tothom, el nostre país es un cas a part en quan a la legislació en energies renovables, no cal donar detalls de tot plegat però crec que la manca de resolució en positiu del govern es a la vegada un motor a la imaginació de formules alternatives.

 

També es conegut de tothom que existeixen iniciatives populars que representen una sortida cada cop mes viable econòmicament. A títol d’exemple, en la ciutat Brasilera de Porto Alegre es va fer un pressupost comunal amb la intervenció de la població, el que aquí anomenem pressupost participatiu i el servei de subministrament d’aigua s’organitza com una associació pública popular, amb aquesta iniciativa treballen conjuntament administració local i població.

 

L’estratègia de balanç net amb el sector de la producció d’energia distribuïda amb els mateixos veïns d’una comunitat, pot ser un primer pas a desenvolupar cap l’autoconsum en petits cercles comunitaris, a més s’adapta molt bé amb el concepte de l’economia de cercle tancat, algunes idees obertes a debat podrien ser:

 

  • ·La pràctica de la democràcia directe en comunitats “que s’ho creuen” te avantatges per l’administració i per la mateixa població, cal incentivar aquesta pràctica en municipis reduïts.
  • ·La cooperació entre empreses de proximitat del sector i capital privat, per exemple d’una cooperativa (de be i consum) o associació creada específicament per donar aquest servei.
  • ·L’adhesió a cooperatives de producció i distribució d’energia neta que permeti transformar a una escala més gran el mercat energètic.
  • ·Introduir la planificació de serveis sostenibles (aigua, energia) dins els futurs plans urbanístics, tant de nova construcció com de rehabilitació.
  • ·…….

 

Fa uns anys es parlava de tendències, ara ja es una realitat cada cop més evident, la infraestructura física de generació, transport, distribució i comercialització de l’energia segueix sent la mateixa, la forma de gestionar-la malauradament també. Estem vivint una transformació del sistema, tenim la opció de prendre la iniciativa i prendre part activa en la creació d’un altre model de gestió energètica (de la nostra pròpia energia) basat en generació distribuïda intel·ligent i amb una gestió popular democràtica, d’exemples ben segur que en trobarem, i organitzacions que hi donin suport també.

 

Ja ho diu Jeremy Rifkin en un dels seus escrits, es una tendència mundial, com diu ell “el naixement d’una nova era”, siguem dons nosaltres mateixos els protagonistes !!!, un, dos tres … sumem, a poc a poc i bona lletra !!!.

 

a poc a poc

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>